SABAH..... bila sebut atau terdengar ja perkataan tu terus rindu family dan tanah air yang jauh di mata tp tetap di hati...hahahahahhaha...Ermmm,,sebut pasal sabah ni teringat pulak keunikan negeri ini yang di diami oleh pelbagai etnik dau kaum juga memiliki kepelbagaian dari segi budaya dan adat resam.Tapi pada coretan kali ini admin akan berkongsi tentang makanan tradisional kaum pribumi di sabah,iaitu kaum bugis....Jom sama-sama admin kta meneroka beberapa makanan tradisional kaum bugis ini...heheheheh....
1.
TAPAI
TAPAI..tapai merupakan makanan orang asli bugis terutamanya pada hari Raya...tapai ini rasa nya sangat manis..tapai ini mesti di perap sebelum di makan..biasanya tapai ini di perap selama 5 hari sebelum hari raya kerana untuk menjadikan rasanya lebih manis lagi..antara bahan yang diperlukan adalah beras pulut dan ragi sahaja..jika di beri kesempatan datang la ke rumah saya..saya akan buat suma makanan yang saya tau..heheh..jgn lupa kunjungi rumah saya di Tawau Sabah..saya akan pastikan anda akan rasa makanan orang Bugis.. ^_^
kalau mau tau..ni la kepurung..ini adalah salah satu makanan orang Bugis d sabah terutamanya di bahagian Tawau..cara membuat kepurung ni sangat senang..kita hanya perlukan sayur,tomato,lada,dan tepung kanji sahaja..hehehe..rasa nya sangat sedap..bagi yang mahu brdiet cuba la makan makanan ni..huhuu
3. BURAS @ BURASAK
Buras ialah sejenis makanan suku kaum tradisional berupa nasi kukus yang bersantan yang dibungkus dengan daun pisang. Burass juga dikenali sebagai burasak tapi burasak bukanlah tumbuk. Buras ini kebiasaannya dihidangkan pada Hari Puasa dan Hari Raya Haji kerana makanan ini menjadi makanan utama di musim perayaan bagi kaum bugis. Buras ini disajikan dengan ayam masak likku, bejabuk dan ayam masak merah.
HAHAHAHAHAHAH.....Jangan sampai meleleh air liur tgk arrr....heheheheh,,,klau nak mari datang sabah admin blanja makan and ajar sekali cara membuatnya ok....hahahahahah.... xD
No comments:
Post a Comment